rus
Українська

Секрет рассыпчатого риса: как правильно варить

Владимир ЯрославскийВладимир Ярославский

Секрет рассыпчатого риса: как правильно варить
Секрет рассыпчатого риса: как правильно варить

БЛОГ

Рис прост в приготовлении и вкуснейший, но я заметил, что всегда возникают вопросы: как его приготовить? Так что готовимся к посту и учимся варить рис!

Далее текст на языке оригинала

Рис басматі один з найпоширеніших довгозернистих. При приготуванні збільшується у довжину і набуває особливої довгої форми, ароматний і розсипчастий якщо:

ви візьміте води 1:1.5

Це найголовніше.

100г рису 150г води

відміряємо воду та рис, ставимо у середній сотейник (краще з товстим дном);

додаємо сіль та від себе я додаю шматочок масла або запашної олії на стакан рису;

доводимо до кипіння на середньому вогні, зменшую вогонь до мінімального кипіння, перемішую та накриваю кришкою, і варю 12 хвилин!

потім вимикаю вогонь, накриваю сотейник товстим рушником і тримаю так мінімум 10 хвилин (краще навіть 15) І тільки після цього акуратно перемішую лопаткою !

ГОТОВО! Це дуже смачно!

Рис краще смакує теплим або гарячим, а смак його змінюється після холодильнику.

Не треба промивати рис якщо у вас якісний продукт - це не впливає на клейкість! Можна промивати лише для того, щоб трішки змити бруд, якщо ви десь купували на розсип.

Останні дослідження довели, що клейкість залежить від крохмалю амілопектин, він вимивається з рису у процесі приготування.

Рис жасмин ще ніжніше за консистенцією, товщий і більш чіпкий та липкий. Його готують так само, а води беруть іноді навіть 1:1,3

Якщо готуєте у рисоварці, то співвідношення рис та вода 1:1,1